מרפאת שיניים – כל מה שלא ידעתם!
דמיינו את עצמכם בחדר סטרילי מלא מכשירים כאש ומעליכם רוכן רופא במסיכה ואומר לכם לפתוח את הפה בתנועה בלתי אפשרית. נשמע מוכר? כנראה שמדובר בביקור במרפאת השיניים הקרובה לביתכם. מעבר לתדמית השלילית שיצאה למקום, מעניין להעמיק בהתפתחות רפואת השיניים, הצוות והציוד הרפואי. מוזמנים להמשיך ולקרוא, ואולי אפילו תפסיקו להירתע מהביקור הבא אצל הרופא!
סקירה היסטורית
יש עדויות כי הפיניקים, היוונים, המצרים והרומאים עסקו ברפואת שיניים כבר בעת העתיקה. בחפירות ארכיאולוגיות התגלו שיניים עם סתימות, שיניים מלאכותיות ועוד. בתנ"ך מופיעה עצה להיגיינת השיניים : "חַכְלִילִי עֵינַיִם מִיָּיִן וּלְבֶן שִׁנַּיִם מֵחָלָב" (ספר בראשית, פרק מ"ט, פסוק י"ב).הביאור לפסוק הוא שהחלב בריא לשיניים ומסייע בהלבנתם.
גרין ורדימן בלאק (G.V. Black) היה רופא שיניים אמריקאי שפעל בסוף המאה ה-19. הוא התווה את עקרונות הטיפול בשיניים ונחשב לאחד מהדמויות המשמעותיות בתחום. בתחילת המאה ה-20 הפכה רפואת השיניים לתחום התמחות נפרד.
אנשי הצוות במרפאת שיניים
אנשי הצוות שתיתקלו בהם במרפאת השיניים הם מגוונים ובעלי תפקיד והכשרה שונה:
- רופא השיניים : למד לימודי רפואת שיניים כללית וקיבל רישיון מטעם משרד הבריאות. במידה ומדובר ברופא מומחה, הוא עשה\התמחות של 4-5 שנים אחר הלימודים והוא בעל רישיון מומחה ממשרד הבריאות. רופא השיניים הוא הסמכות העליונה בטיפול הרפואי.
- סייעת רופא שיניים: תפקידה הוא סיוע לרופא במהלך הטיפול – הגשת המכשירים והכנת החומרים הנדרשים. הסייעת עברה קורס בפיקוח משרד הבריאות.
- שיננית: השיננית אחראית על טיפולים מניעתיים לשיניים כמו ניקוי אבנית, ויכולה לתת מענה ראשוני לבעיות פשוטות. השיננית יכולה לעבוד באופן עצמאי ללא נוכחות רופא שיניים.
- טכנאי שיניים : הטכנאי יוצר את כל החלקים הדרושים לצורך הטיפול הרפואי בפה כמו שתלים וגשרים.יש להדגיש שהטכנאי אחראי אך ורק על ייצור החלקים ולא על השמתם. על הטכנאי לעמוד בבחינת הסמכה לטכנאות שיניים.
טיפולים נפוצים במרפאות שיניים
1. ניקוי אבנית
אבנית היא חומר שנצבר באופן טבעי על השיניים ויש לנקותו מפעם לפעם. במידה והיגיינת הפה לקויה האבנית עלולה להצטבר באופן משמעותי ולגרום לדלקת חניכיים. לכן, מומלץ לבקר אצל השיננית פעם בחצי שנה לניקוי האבנית בשיניים.
- סתימות
סתימה הינה טיפול שנעשה בתגובה לעששת (מחלה זיהומית הפוגעת בשיניים) שגרמה לחור בשן. החור עלול לגרום לכאב בשן, ולכן בדרך כלל חורים מתגלים לאחר תלונות של המטופל על כאב. אם הסתימה לא מטופלת בזמן המצב הרפואי עלול להידרדר ויידרש לבצע טיפול שורש. - 3. טיפול שורש
טיפול שורש נעשה המצבים בהם העששת עברה את החלק החיצוני של השן וחדרה עד מוך השן. במהלך הטיפול פותחים את השן, מוציאים את העששת ומנקים את פנים השן מתוכנה. לאחר מכן ממלאים את השן בחומר מיוחד ועליו מרכיבים כתר. מכיוון שמדובר בהליך מורכב לרוב הוא לא מבוצע בטיפול אחד אלא בסדרת טיפולים. במידה ומאבחנים את העששת בזמן ניתן להימנע מטיפול שורש ולהסתפק בסתימת החור שיצרה העששת. - יישור שיניים
יישור שיניים נדרש כאשר יש בעיה בסגירת הלסתות/מבנה השיניים. במהלך הטיפול מתקינים אביזרים ייחודים בפה (פלטה/גשר) למשך זמן ממושך. טיפול זה נפוץ במיוחד בגילאי ההתבגרות.
תחומים שונים ברפואת שיניים
רפואת השיניים מחולקת ל-9 תחומים שונים זה מזה. על מנת להקל על ההבנה ניתן לחלק אותם ל-3 סוגים עיקריים:התמחות כללית, התמחות שיניים והתמחות פה.(החלוקה הזו איננה תקפה בשום מוסד ומדובר רק בסידור הגיוני שנוצר בשביל הכתבה).
התמחות כללית
התמחויות כלליות הן רפואת שיניים ציבורית ורפואת שיניים ציבורית. שתי התמחויות אלו עוסקות ברפואת השיניים בכללותה ובקידום בריאות הפה בציבור.
- רפואת שיניים ציבורית
התמחות זו עוסקת בבריאות הציבור ומתמקדת במניעת מחלות וקידום הבריאות בחלל הפה. תחום זה אינו דורש התמחות קלינית ועיקר עיסוקו הוא איסוף מידע והכנת תוכניות לשיפור איכות החיים לבריאות הפה.
- רפואת שיניים לילדים
רפואת שיניים לילדים מוכרת לעיתים גם בשם פדודנטיה ("פד"- ילד, "דנטיה" – שיניים). רפואה זו היא תחום המתמקד בשיניים נשירות ('שיני חלב') ובהדרכה להיגיינת הפה. ישנן בעיות רבות שעלולות לצוץ בהקשר של שיני ילדים – חוסר/עודף שיניים, איחור בבקיעת שיניים, עששת הבקבוק, חבלות שונות ועוד.
מעבר לטיפול עצמו, רופאי שיניים לילדים עוסקים רבות גם בחרדה דנטלית של ילדים, חרדה זו נגרמת עקב חוויה לא נעימה בהקשר זה או עקב השריית לחץ מהסביבה. דרכי טיפול נפוצות הן טשטוש, גז צחוק והיפנוזה.
התמחות שיניים
התמחות שיניים כוללת בתוכה טיפול שורש, טיפול בחניכיים ויישור שיניים. נושאים אלו הם הנושאים הקלאסיים כאשר אנו חושבים על עיסוק במקצוע.
- אנדודונטיה (טיפול שורש)
אנדודונטיה היא תחום שעוסק באבחון וטיפול במחלות במוך השן – בעיקר במקרים מורכבים של טיפולי שורש/פגיעה דנטלית משמעותית.
4. פריודונטיה
פריודונטיה ("פריו" – מסביב, "דנטיה" – שיניים) היא התמחות שמתמקדת בחניכיים הרכות ובעצם התומכת בשן. בנוסף, התחום עוסק בשמירה על היגיינת הפה הבסיסית.
- אורתודנטיה
תחום האורתודנטיה ("אורטו" -ישר ,"דנטיה"- שיניים) עוסק בסגירת הלסתות- יישור השיניים. לרוב, כאשר יש בעיה במיקום/אופן גדילת השיניים האורטודנט יפעיל כוח קבוע בעזרת ציוד מיוחד (פלטה/גשר) . מומלץ לבצע את הטיפולים הללו בגיל צעיר מכיוון שהגוף עוד משתנה וגדל.
התמחות פה
התמחות בפה כוללת את הפה כולו ולא רק את השיניים עצמם. תחומי ההתמחות הם רפואת פה, כירוגיית פה ולסת ושיקום פה ולסת.
- רפואת הפה
תחום התמחות זה מתמקד במחלות בחלל הפה ובחולים בסיכון גבוה.
מהן מחלות של חלל הפה? – תופעות שאינן קשורות ישירות לשיניים, אלא מצויות ברקמות שונות בפה. לדוגמא – סרטן בפה, זיהומים (כמו הרפס) , מחלות של הריריות (כמו זאבת) ומחלות של בלוטות הרוק (לדוג'- יובש פה) וכדומה.
בנוסף לטיפול במחלות חלל הפה, תחום רפואת הפה אחראי על טיפול שיניים במטופלים במצבי סיכון רפואיים עקב מחלה אחרת. במצבים ייחודים אלו יש צורך בשיתוף פעולה עם רופא המשפחה המטפל , ובהבנת המצב הרפואי הכולל של המטופל. לדוגמא – חולים אונקולוגיים שמקבלים כימותרפיה עלולים לסבול מכיבים וזיהומים בפה. בתגובה לכך, רופא השיניים המטפל ימליץ על שימוש בשטיפות פה מחטאות או כדורים ומשחות כדי להקטין את אוכלוסיית החיידקים בפה.
- כירורגיית פה ולסת
כירורגיית פה ולסת היא תחום המשלב בין רפואה לרפואת שיניים והוא מתמקד בניתוחים בפה,בצוואר ובלסת. - שיקום הפה
תחום זה מתעסק בשיקום השיניים והלסתות למצב התקין לאחר פגיעות. הפגיעות הרלוונטיות מגוונות ומתחילות בסתימות פשוטות ונגמרות בשיניים תותבות. עבודה זו מצריכה שיתוף פעולה עם התמחויות אחרות מתחום רפואת השיניים - שיקום פנים ולסתות
שיקום פה ולסת היא תת-התמחות של תחום שיקום הפה. הוא עוסק בשיקומים אחרי טראומה או מחלה, ובשיקומים אסתטיים של הפנים. על מנת שרופא שיניים יוכל לבצע טיפולים אסטתיים באיזור ראש הצוואר, עליו לעבור הכשרה נוספת
כיצד תדחו את התור הבא אצל רופא השיניים?
אם אתם רוצים להמעיט בביקורים במרפאת השיניים, מומלץ להקפיד על היגיינת הפה. אספנו בשבילכם כמה טיפים מומלצים:
1. הקפידו על 2 דקות צחצוח
2. בקרו אצל השיננית אחת לחצי שנה
3. השתמשו בחוט דנטלי באופן קבוע
4. הימנעו מעישון